India 31 műholdat juttatott az űrbe

Harmincegy műholdat juttatott az űrbe sikeresen pénteken az a hordozórakéta, amelyet az India déli részén lévő szriharikotai űrrepülőtérről indítottak - közölték helyi tisztviselők.

Az indiai űrkutatási szervezet (ISRO) által felbocsátott PSLV típusú rakéta fedélzetén volt az ország századik műholdja. A Cartosat feladata a Föld felszínének tanulmányozása nagy felbontású kamerákkal, súlya 710 kilogramm. A fedélzeten még további két indiai műhold, valamint hat másik ország - Dél-Korea, Egyesült Államok, Franciaország, Finnország, Kanada és Nagy-Britannia 28 űreszköze volt, amelyek ugyancsak sikeresen Föld körüli pályára álltak. Össztömegük 630 kilogramm.

ஒரே நாளில் 31 செயற்கைக் கோள்கள் ஏவ நாள் குறித்த இஸ்ரோ#ISRO #Sriharikota #Cartosat #TamilNews
எங்களது ஆப் பதிவிறக்கம் செய்ய: https://t.co/EoV6jYkTzVhttps://t.co/kFYyzL79Zt

— Samayam Tamil (@SamayamTamil) 2017. december 30.

Az indiai űrkutatási szervezetnek ez az első küldetése azt követően, hogy tavaly augusztusban műszaki hiba miatt nem sikerült pályára állítani egy navigációs műholdat.

CONGRATULATIONS #ISRO!! @isro fot the successful launch of 100th satellite #Cartosat-2 series. #Sriharikota #PSLVC40 #PSLV pic.twitter.com/EKt1UEeeK3

— Mαηνιтнα Ƈнιηηυ⚡ (@ManviDad) 2018. január 12.

A küldetés kudarcát az okozta, hogy a felbocsátás végső szakaszában nem vált le a rakéta hőpajzsa, aminek következtében az IRNSS-H1 jelzésű távközlési mesterséges hold nem tudott leválni a hordozórakéta negyedik fokozatától.
Pénteken ez a folyamat rendben lezajlott - közölték indiai szakértők.

Tavaly februárban India egyetlen misszióval 104 műholdat juttatott a világűrbe, ami világrekordnak számít. A 104-ből 101 külföldi szatellit volt, mivel a dél-ázsiai ország a nemzetközi ügyfelek kiszolgálásával nagyobb részesedést szeretne a 330 milliárd dolláros (96 ezer milliárd forintos) globális űriparból.Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/20180112-india-harmincegy-muholdat-juttatott-az-urbe.html

Origo

A Petrényi Család Honlapja

Ha tetszett, oszd meg ezt a cikket!

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn