95 év után újra áll a Kárpátok Őre

A bevonuló románok 1918-ban felgyújtották, de a magyar összefogásnak hála újra áll a Kárpátok Őre másolata. A Csíkcsomortánban pénteken felavatott emlékmű a székely nép élni akarását jelképezi. 

Szeszák Ferenc A Kárpátok őre című 1914-ben készült alkotását 1915. augusztus 18-án, Ferenc József születésnapján avatták fel Kolozsvárott. A Deák Ferenc utca elején álló szoborba a hadiárvák és özvegyek javára adakozók szegeket verhettek be.

Az alkotást az 1918 decemberében bevonuló románok gyújtották fel, és jellemző módon a romániai rendszerváltás után sem engedték visszaállítani. Horváth Béres János szobrász és Tóth Vásárhelyi József építész hatméteres alkotása ezért először Szilvásváradra, a Szalajka-völgybe került. Az Őr csak 95 év elteltével került vissza Erdélybe, azon belül Székelyföldre, a háromszéki Csomortán településre.

 

Fotó: itthon.ma

 

A Kárpátok Őre védelmi rendszert Árpád fejedelem alakította ki, célja a Kárpátok hágóinak, szorosainak védelme volt a külső támadások ellen. A határőrök többségben székelyek voltak.

A tölgyfából faragott alkotás felállításával a dicsőséges pozsonyi csata 1106. évfordulója előtt is tisztelegtek.

Az erdélyi magyarsággal nem lehet mindent megtenni

A hazatérő emlékművet pénteken a történelmi egyházak, a politikai pártok, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), a Magyarok Világszövetsége (MVSZ) és számos egyéb civil szervezet jelenlétében avatták fel.

 

Fotó: itthon.ma

Ferencz Csaba, Csíkpálfalva polgármestere kifejtette, a magyarságnak erőt kell gyűjtenie a küzdelemhez, mivel a tervezett román közigazgatási átszervezés és az alkotmánymódosítás veszélyezteti közösségüket. „A Kárpátok Őre vigyázza szabadságunkat, Istenbe vetett hitünket és erőt ad népünknek a rá kiszabott küldetés teljesítéséhez” – fogalmazott a faluvezető.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke beszédében hangsúlyozta: „Krisztusi idők jönnek, de nem kell félnünk, mert van bennünk erő, hogy megvédjük magunkat. Meg fogjuk mutatni Románia kormányának, Európának és a nagyvilágnak, hogy az erdélyi magyarsággal nem lehet mindent megtenni”.

A szívekben ugyanott húzódik a határ

Az Erdélyi Magyar Néppárt  (EMNP) nevében Sorbán Attila Hargita megyei elnök elmondta: „Boldog az a nép, amelynek több mint ezer éven át akadnak őrizői. Mi székelyek, végeken élő magyarok önmagunk, a határok és az ország őrizői voltunk. A feladatot tisztességgel elláttuk, helyünket megálltuk. Nem a székelyeken, és nem őseinken múlott, hogy a határ egyszer csak kiszaladt a lábunk alól. Számunkra az ország és a haza akkor is ugyanaz maradt, s szívünk mélyén a határ ugyanott húzódik, ahol ezer éve. Ezt a határt őrizzük hát most is, akkor is, ha már csak mi hiszünk benne: mert ez a fontos. Amíg mi hiszünk benne, addig ott van, létezik, és őrizni kell. Manapság már nem fegyverrel, de hittel, meggyőződéssel, kultúrával, a megfelelő szavakkal és cselekedettel. Az őrök mindenkor itt álltak.”

 

Fotó: itthon.ma

Az eseményről készült fotógaléria az itthon.ma erdélyi hírportálon tekinthető meg  idekattintva.

itthon.ma

A Petrényi Család Honlapja